Home » Știință » Oamenii de ştiinţă au măsurat perioada de înjumătăţire a unui atom de xenon-124

Oamenii de ştiinţă au măsurat perioada de înjumătăţire a unui atom de xenon-124

Oamenii de ştiinţă au măsurat perioada de înjumătăţire a unui atom de xenon-124
Publicat: 29.04.2019
O echipă de aproximativ 100 de cercetători a reuşit să surpindă în premieră dezintegrarea radioctivă a unui atom de xenon-124 într-un atom de telurium-124 printr-un proces foarte rar numit dublă dezintegrare beta.
În cadrul unui studiu publicat în revista Nature, o echipă de oameni de ştiinţă au reuşit pentru prima dată să surprindă degradarea unui atom de xenon-124, atom considerat până la publicare stabil. Experimentul în cadrul căruia a fost detectată această dezintegrare a avut loc în adâncul unui munte din Italia şi a folosit 3,5 tone de xenon lichid, relatează LiveScience. Cercetătorii folosesc acest gaz nobil datorită propietăţilor acestuia, fiind una dintre cele mai pure şi cu capacitatea cea mai ridicată de a bloca trecerea radiaţiilor de pe planetă.
 
Procesul prin care s-a produs dezintegrarea, numit dublă dezintergrare de tip beta, presupune emiterea de către nucleul unui atom de particule beta, electroni sau pozitroni. Prin observarea dezintegrării xenonului, oamenii de ştiinţă sunt capabili în acest moment să aproximeze perioada pe care un grup de atomi de xenon-124 are nevoie pentru a se reduce la jumătate, acesta fiind de aproximativ 18,000,000,000,000,000,000,000 ani (1.8 x 10^22 ani). E un număr foarte greu de înţeles, de aceea, Christian Wittweg, doctorand al Universităţii din Münster şi membru al echipei care a lucrat la acest studiu, a oferit următoarea explicaţie: „Dacă ai avea 100 de atomi de xenon-124 în momentul când dinozaurii au dispărut (n.r. în urmă cu 65 de milioane de ani), statistic vorbind, toţi cei 100 de atomi ar trebui să existe în continuare”.
 
Proiectul iniţial al echipei de cercetători, care cuprinde construirea unui rezervor de 3,5 tone care să fie umplut cu xenon, era orientat spre surprinderea unora dintre cele mai rare interacţiuni între particule din întreg Universul. Oamenii de ştiinţă sperând chiar să surprindă existenţa unor particule de materie întunecată. Din nefericire, această intenţie nu a devenit realitate.  Există, însă, planuri pentru continuarea eforturilor de descoperire a particulelor de materie întunecată, iar acestea presupun un container de xenon mult mai mare, cu o capacitate de peste 8,8 tone.
 
Studiul realizat de către echipa de cercetători a fost publicat în ultimul număr al Nature.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Astronomii fac o descoperire crucială în ceea ce priveşte materia întunecată 

Cercetătorii au adus ”echilibrul în Univers”: o nouă teorie poate explica 95% din cosmosul ”care lipseşte”

Big Bang sau… altceva? Ce a fost înainte de Univers

Descoperirea care dă peste cap principiile chimiei. Savanţii au creat un compus stabil din heliu. „Rezultatele au fost total neaşteptate”

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase